Waas & Dender

Groepsessies voor individuen/cliënten

Hieronder volgt een overzicht van onze (online) infosessies die je kan volgen als individu of als cliënt. 

Versterk jezelf

Iedereen van ons kent en heeft stress. Dat is normaal en menselijk. Als de stress zich opstapelt, kan het echter lijden tot serieuzere problemen zoals angst, depressie, verslaving en vermoeidheid….  Soms zie je dan door de bomen het bos niet meer. Dan is er misschien iets meer nodig…
We willen je helpen een persoonlijk plan van aanpak te ontwikkelen. Dat versterkt je meer dan je denkt!  Het vormt een eerste stap in het proces dat je verder kan zetten met een therapeut.

Wat bieden we aan?

Het programma bestaat uit 3 sessies. In deze sessies leggen we stap voor stap uit wat stress is. Hoe je het krijgt en wat je eraan kunt doen. Hoe zorg je ervoor dat stress niet tot ergere problemen leidt? Wat doe je als dit reeds het geval is? Tijdens de cursus reiken we je vaardigheden aan om zelf de eerste stappen te zetten om met stress en andere psychische problemen om te gaan.

Hoe pakken we het aan?

Tijdens de sessies gaan we niet in op de persoonlijke verhalen. We wisselen algemene uitleg af met individuele opdrachten die je meer inzicht geven op wat jou stress geeft en wat je eraan kunt doen. Je hoeft dus niet over jouw problemen te praten in deze sessies. Het is geen groepstherapie. Je hoeft niet met anderen te praten als je dat niet wenst.
Het is belangrijk dat je elke sessie aanwezig bent. De bijeenkomsten bouwen verder op elkaar (bij de online webinar kan je de sessies achteraf zelfs herbekijken).

Praktisch

Kostprijs: gratis

Data september (online): 16, 23 en 30 september van 19u-20u30
Klik hier om in te schrijven

Data november (online): 18 en 25 november, 2 december van 19u-20u
Klik hier om in te schrijven

Werkmateriaal

Sessie 1: PowerPoint (klik hier) en werkboekje (klik hier)
Sessie 2: PowerPoint (klik hier) en werkboekje (klik hier)
Sessie 3: PowerPoint (klik hier) en werkboekje (klik hier)

Versterk je kind

Als je als volwassene kampt met psychische problemen kunnen zelfs de alledaagse dingen een uitdaging zijn. Ouderschap is één van die uitdagingen en bovendien deze die ons het nauwst aan het hart ligt. Als ouders wil je het beste voor je kind, wat er ook gebeurt. Toch stellen we vast dat kinderen vaak met zorgen en vragen zitten. Door hun voelsprieten merken ze bijvoorbeeld op wanneer het moeilijk met je gaat. Vaak weten ouders niet goed hoe hiermee om te gaan of hoe te reageren. Hierbij willen we je helpen!

Wat bieden we aan?

Het programma bestaat uit 3 bijeenkomsten van telkens anderhalf uur. Tijdens de sessies spreken we met jullie over het thema ouderschap en reiken we een aantal handvaten aan om de veerkracht van je kind te versterken, zodat hij/zij beter met de psychische zorgen van de ouder kan omgaan.

Hoe pakken we het aan?

Tijdens de sessies gaan we niet in op de persoonlijke verhalen. We wisselen algemene uitleg af met individuele opdrachten die je meer inzicht geven op wat jou stress geeft en wat je eraan kunt doen. Je hoeft dus niet over jouw problemen te praten in deze sessies. Het is geen groepstherapie. Je hoeft niet met anderen te praten als je dat niet wenst.

Het is belangrijk dat je elke sessie aanwezig bent. De bijeenkomsten bouwen verder op elkaar.

Praktisch

Kostprijs: gratis

Data en locatie (zie ook onze folder): 

 • Reeks 1 (2021): dinsdagavond 21, 28 september en 5 oktober 2021 van 18u30 tot 20u (begeleiders: Maarten Bockstaele en Tineke Bettens). Dit in onze vestiging in Sint-Niklaas (Parklaan 14B)

 • Reeks 2 (2021): maandagnamiddag 8, 18 en 22 november 2021 van 13u30 tot 15u (begeleiders: Dafné Koklenberg en Ben Kwanten). Dit in onze vestiging in Sint-Niklaas (Parklaan 14B)

 • Reeks 3 (2022): donderdagavond 13, 20 en 27 januari 2022 van 18u30 tot 20u (begeleiders: Elisa Maesen en Tineke Bettens). Dit in onze vestiging in Dendermonde (Koning Albertstraat 14).

 • Reeks 4 (2022): maandagnamiddag 7, 14 en 21 maart 2022 van 13u30 tot 15u (begeleiders: Lies Bals en Ben Kwanten en Tineke Bettens). Dit in onze vestiging in Lokeren (Uebergdreef 12). 

Inschrijven via e-mail: versterjekind@cggwaasendender.be
  
Als je de dag zelf verhinderd bent, graag het centrale onthaal verwittigen via 078/35 34 35.

 

Werkmateriaal pijler 1: uitleg geven over je psychische kwetsbaarheid aan je kind

Materiaal sessie 1:

PowerPoint (klik hier), werkboek (klik hier)

Metaforen/verhalen:

Tot 7 jaar (klik hier), 8-14 jaar (klik hier), + 15 jaar (website www.ikmaakdeklik.be en balkmetafoor )

Videomateriaal:

 • Film Knetter: meisje van 11 jaar met een mama met bipolaire stoornis
 • Filmpje rond verslaving (klik hier)
 • Filmpje over Femke die een mama heeft een met een verslaving en welke impact dit op haar heeft (klik hier). 
 • Filmpje over uitleg over depressie (klik hier)
 • Getuigenis van Nikki en haar mama met de diagnose borderline (klik hier)
 • Filmpje waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat ouders uitleg geven over hun psychische ziekte aan hun kind (klik hier)

Nuttige websites:

Leesmateriaal

Leesboeken voor verschillende leeftijden: klik hier

Werkmateriaal pijler 2: Ruimte geven om gevoelens te bespreken 

Materiaal sessie 2:

PowerPoint (klik hier) en werkboekje (klik hier)

Gevoelsthermometer

Je kan samen met je kind een gevoelsthermometer maken, die je beiden kan gebruiken. Zo leer je kinderen om meer over hun gevoelens te praten en kan jij ook tonen aan je kind hoe je uzelf voelt. Dit laatste zorgt er voor dat je een belangrijk voorbeeld bent voor je kind, waarbij je laat zien dat het tonen van emoties helemaal OK is. Daarnaast maak je het voor kinderen ook meer voorspelbaar en weten ze meer wat ze van jou kunnen verwachten.

Kinderfilm

Kinderfilm "Inside out" waar op een leuke manier over emoties gepraat wordt. Je kan hier bv. samen met je kind naar kijken en vragen welk ventje (emotie) hij/zij soms voelt.

Spel

Spring kikker spring, A. Kooijman

Leesmateriaal

 • De kleur van emoties, A. Llenas, ISBN: 9789044823158
 • Vrolijk, M. van Hout, ISBN: 9789047706632

Pijler 3: volwassen vertrouwenspersoon

Mogelijke volwassen vertrouwenspersonen

 • Andere ouder
 • Iemand anders uit de familie (bv. Grootouder, tante,…)
 • Juf
 • Buurvrouw
 • Therapeut

Werkmateriaal pijler 4: je kind de kans geven om gewoon kind te zijn

Materiaal sessie 3:

PowerPoint (klik hier) en werkboekje (klik hier). 

Mogelijke activiteiten die je kind de kans geven kind te zijn

 • Speeltuin
 • Gezelschapspelletjes
 • Samen naar een film kijken
 • Samen een tekening maken
 • Als ouder eens deelnemen aan een hobby
 • Vrijetijdsbesteding voor kind regelen
 • Kind naar verjaardagsfeestje laten gaan
 • Afspraakje met een vriend(in) regelen
 • ...
Groepsaanbod voor jonge gamers (SHAKA)

Ben je een gamer tussen 13 en 17 jaar oud? Krijg je weleens te horen dat je te veel gamet? Dan is deze groepswerking iets voor jou!

Doelstelling

Vanuit een positieve insteek gamen en alles wat daar bij komt kijken bespreekbaar maken. Op die manier willen we voorkomen dat er problemen ontstaan ten gevolge van het gamen.

Aanbod

Tijdens een kortdurend groepsprogramma (3-10 deelnemers) zetten we je op een creatieve manier aan tot nadenken over je gamegedrag. Je ouder(s) en/of verwijzer worden betrokken bij een intake- en evaluatiegesprek. Vanuit het concept van omgevingszorg wordt van hen ook verwacht deel te nemen aan een online infoavond. Als je na teamoverleg niet in aanmerking komt voor dit groepsaanbod, start een individueel traject.

Praktisch

Het aanbod is gratis, maar er wordt een engagement van je verwacht. Iedereen volgt alle sessies (4). Ook van je ouder(s) en/of verwijzer wordt betrokkenheid verwacht. Zij dienen aanwezig te zijn op het intakegesprek, de online infoavond en het evaluatiegesprek.

Interesse? Neem contact op met één van de begeleiders: 

Regio Sint-Niklaas: 0474 54 11 04 | nonapensaert@cggwaasendender.be

Regio Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke en Zele: 0472 37 50 87 | evavanhoecke@cggwaasendender.be

Regio Beveren, Kruibeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Zwijndrecht: 0479 35 73 51 | elinedemaesschalck@cggwaasendender.be

Op de pagina "vormingen" (link) kan je nagaan welke groepen in de toekomst gepland staan.

 

 

 

Groepsaanbod voor jonge druggebruikers (SHAKA)

Doelgroep
Je bent tussen 15 en 18 jaar oud, gebruikt regelmatig alcohol en/of andere drugs en woont of gaat naar school in de werkingsregio van één van de begeleiders (zie onderaan).

Aanbod

Tijdens een kortdurend groepsprogramma (6-10 deelnemers) van 3 volle dagen en 1 terugkomdag zetten we je aan tot nadenken over je gebruik en alles wat daar bij hoort. Je ouder(s) en/of verwijzer worden betrokken bij het intake- en evaluatiegesprek. Vanuit het concept van omgevingszorg wordt van hen tevens verwacht deel te nemen aan de infoavond. Als je na teamoverleg niet in aanmerking komt voor dit groepsaanbod, start een individueel traject.

Praktisch

Het aanbod is gratis, maar er wordt een engagement van je verwacht. Iedereen volgt alle sessies (4). Ook van je ouder(s) en/of verwijzer wordt betrokkenheid verwacht. Zij dienen aanwezig te zijn op het intakegesprek, de online infoavond en het evaluatiegesprek.

Interesse? Neem contact op met één van de begeleiders: 

Regio Sint-Niklaas: 0474 54 11 04 | nonapensaert@cggwaasendender.be

Regio Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke en Zele: 0472 37 50 87 | evavanhoecke@cggwaasendender.be

Regio Beveren, Kruibeke, Stekene, Sint-Gillis-Waas en Zwijndrecht: 0479 35 73 51 | elinedemaesschalck@cggwaasendender.be

Op de pagina "vormingen" (link) kan je nagaan welke groepen in de toekomst gepland staan.

Groepsaanbod voor ouders van jongeren die gamen

CGG Waas en Dender organiseert in het najaar een groepsaanbod voor ouders van jongeren die regelmatig gamen. In elke sessie wordt informatie aangereikt en is er voldoende gelegenheid tot uitwisseling met de andere ouders. 

Wat verteld wordt, is vertrouwelijk, zodat de veiligheid gegarandeerd blijft. Om diezelfde reden houden we de groep op een maximum van 12 deelnemers.

De sessies zijn gratis. 

Data groep najaar 2021: 7/10, 14/10, 21/10 en 28/10 (begeleiders: Cynthia Deman en Eva Van Hoecke)

Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar preventieTAD@cggwaasendender.be of te bellen naar het nummer 078/35 34 35. 

 

Groepsaanbod voor nabestaanden na zelfdoding

Een veilige plek waar nabestaanden, onder begeleiding van een professionele hulpverlener en een nabestaande:

 • elkaar ontmoeten
 • naar elkaars verhaal luisteren
 • gevoelens kunnen uiten en delen
 • herkenning en begrip vinden
 • steun krijgen en geven
 • hun eigen hulpbronnen leren ontdekken en gebruiken
 • inzicht ontwikkelen in hun eigen rouwproces
 • samen zoeken naar een nieuw evenwicht
 • handvatten krijgen om verder te kunnen

Doelgroep

Alle nabestaanden, zowel familie als vrienden en kennissen, vanaf 18 jaar zijn welkom.

Hoe werken we?

De gespreksgroep te Sint-Niklaas wordt begeleid door Mevr. Bea Van Coppenolle (Lic. in de klinische psychologie) en Mevr. Liliane Somers (nabestaande). Na een kennismakingsgesprek met één van de begeleiders, kan je onbeperkt deelnemen aan de maandelijkse bijeenkomsten. Deze maandelijkse bijeenkomsten gaan telkens door van 19u30 tot 21u30.

Contact?

nazelfdoding.sintniklaas@werkgroepverder.be

078/35 34 35 

Groepsaanbod voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP)

Naast de individuele KOPP gesprekken, zijn er ook drie groepswerkingen voor KOPP kinderen:

 • Afgebakende groep (5 sessies) voor -12 jarigen. De focus van deze groep ligt op het ontmoeten van lotgenoten en het delen van ervaringen.
 • Afgebakende groep (5 sessies) voor + 12 jarigen. De focus van deze groep ligt op het ontmoeten van lotgenoten en het delen van ervaringen.
 • Een open KOPPgroep voor jongvolwassenen voor 17-25jarigen. 

Op de pagina "vormingen" (link) kan je nagaan welke groepen in de toekomst gepland staan. 

Aanmelden of vragen?
kopp@cggwaasendender.be
078/35 34 35