BRST

Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg draagt in zijn vaandel om volwassenen, ouderen en kinderen met psychische problemen begeleiding en behandeling aan te bieden. Met het kunstwerk ‘BRST’ laten we het gebouw, dat op zich een logge, stevige betonnen constructie is, van zijn kwetsbare kant zien. Het is die kwetsbaarheid die hier wordt benadrukt om zo de boodschap te brengen aan bezoekers dat alles en iedereen zijn barstjes heeft. En zich zo openstelt als een eerder begripvol oord, en zo aan bezoekers de menselijkheid van dit instituut te etaleren en de breekbaarheid bespreekbaar maakt.

De breuklijn valt op als je recht voor het gebouw staat. Als je dichterbij komt, zie je dat de lijnen eigenlijk vlakken zijn die opgedeeld zijn in verschillende groene driehoeken. Elke driehoek staat voor een zorgbehoevende. Niet één driehoek is als een andere, en heeft dus zijn eigen verhaal, oriëntatie en reflecties over de dingen. Het bewaren van de eigenheid van de patiënt is in de psychosociale sector een fundamentele bouwsteen. Geen enkele aanpak is een copy-paste situatie en dus is er nood aan begeleiding op maat van het individu. Door de afgetekende breuklijn van het geheel, krijg je een soort traject, met bergen en dalen. En is, net zoals het begeleidingstraject van een patiënt, eentje met ups en downs.
Voor de zorgverstrekker vormen al die individuele benaderingen een eigen perspectief vol ervaringen en reflecties. Als het zonlicht op de gevel valt, zullen er groen gekleurde schaduwen op de gevel vallen, als metafoor voor de medewerkers die in de schaduw werken. Doordat elke dag nooit is zoals een andere, zal het kunstwerk ook telkens een ander beeld vormen, en blijft dus in beweging. Net zoals de zorg zowel individueel als in cluster verder evolueert.

Het monumentale gevelsculptuur gebruikt groen als hoofdkleur. Groen, omdat dit voor nieuw leven staat en geassocieerd wordt met groei, ontwikkeling en heeft daarnaast bijna enkel positieve betekenissen. Groen symboliseert namelijk herboren worden, nieuwe inzichten verwerven, stabiliteit, harmonie, creatieve intelligentie en vervat dit als een gebalanceerde geest.

Bekijk de PDF