1 op 5 cliënten daagt niet op bij afspraak in Centrum Geestelijke Gezondheidszorg

Consultatie

Ongeveer 1 op de 5 mensen die een afspraak hebben bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) komt niet opdagen of zegt zijn afspraak te laat af. Dat blijkt uit de registratiegegevens.

In 2021 vonden 354.769 consultaties plaats in de 19 Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel. Standaard kost een consultatie bij een CGG 11 euro. Mensen met een verhoogde tegemoetkoming door de mutualiteit betalen slechts 4 euro per consultatie. 

Maar ondanks de lage kostprijs en de soms lange wachttijd voor een gesprek, vielen in 2021 toch meer dan 76.000 afspraken in het water. Bij 32.697 van deze consultaties bleven mensen onaangekondigd weg. Het merendeel, namelijk 45.570 afspraken, annuleerde de afspraak, maar niet op tijd. Dat betekent dat 20 procent van het aantal gemaakte afspraken wordt afgezegd zonder dat er tijd is om iemand anders verder te helpen.

Vlaams parlementslid Vera Jans (cd&v) vroeg de cijfers op en wil in gesprek gaan met de bevoegde minister: "Ik vraag aan minister Hilde Crevits (cd&v) om met de verschillende Centra voor Geestelijke Gezondheid tot één gedragen afspraak te komen voor een sanctiebeleid. Zo is het duidelijk wat de gevolgen zijn voor iemand die blijft afhaken."