Brussel

Praten kan helpen

Aanbod in samenwerkingen

Brumenta, antenne HERMESplus, voor volwassenen

CGG Brussel neemt actief deel aan de antenne HERMESplus van Brumenta.  Doel is de meest aangepaste psychiatrische zorg in de eigen omgeving van de persoon aan te bieden, voor jong volwassenen (+16j) en volwassenen.

Hermesplus

Filmpje mobiele crisisteam Tandemplus

 

Bru-stars, voor kinderen en jongeren

Lees meer

Een programma van Bru-stars is Connect/Outreach dat kadert binnen de versterking van de geestelijke gezondheidszorg binnen de integrale jeugdhulp (zowel ambulant als residentieel) en een antwoord biedt op vragen omtrent beeldvorming, diagnostiek en consult bij kinderen en jongeren.

Voorbeelden

“Wij vragen ons af of dit kind een ontwikkelingsstoornis heeft.”

“We maken ons zorgen over een jongere die zich steeds meer afsluit en zich wantrouwig opstelt.”

“We zouden graag de belevingswereld van een kind beter begrijpen.”

“De meningen over de aanpak van een bepaalde jongere zijn erg verdeeld waardoor het een nefaste invloed heeft op de dynamieken binnen ons team, wat kunnen we doen?” 

Contact:

Deelwerking Kruidtuin
Adres: Haachtsesteenweg 76, 1210 Sint-Joost-ten-Node
Tel. : 02 511 06 60

Buddynamic

Het project Buddynamic stelt zich als doel vrijwilligers te koppelen aan mensen met psychische problemen om hen middels activiteiten of bezoeken uit hun isolement te halen.

Contact: Heide Boonen, brussel.buddynamic@buddywerking.be of 0474/97.58.99 

Buddynamic zoekt vrijwilligers!

Folder voor deelnemers

Folder voor vrijwilliger-buddy's

Kaartje 

Buddylied

Buddywerking Vlaanderen 

vrijwilligerswerk

Outreach in huisartsenpraktijken

Enkele psychologen van CGG Brussel doen wekelijks/tweewekelijks een dagdeel consultatie in een huisartsenpraktijk.  Tot hun aanbod behoort de detectie van psychische problemen, vroeginterventie en kortdurende behandeling.  Tijdens de behandeling is er overleg met de huisarts.

Filmpje

Niet begeleide minderjarige vluchtelingen

Binnen het project Niet begeleide minderjarige vluchtelingen bieden we trauma-gerelateerde groepsgesprekken aan in de moedertaal én bevorderen we deskundigheid rond geestelijke gezondheidszorg bij hulpverleners die vluchtelingen opvangen en psychosociaal begeleiden.

Hiervoor werkt het project samen met externe begeleiders en tolken en wordt zo de expertise uit de allochtone gemeenschap betrokken.

Achtergrond

Bij oorlogsvluchtelingen spreekt men niet meer van een individueel maar van een collectief trauma dat de hele gemeenschap verbrokkelt.   Bij collectief trauma is het dan ook belangrijk om in groepsverband te werken. Gebruik maken van de gemeenschap voorkomt niet alleen individualisering en medicalisering maar helpt ook de gemeenschap te herstellen. Deze manier van werken respecteert de cultuur van de groep en is aanvullend naast psychosociale en psychiatrische individuele behandeling.

Filmpje

Contact: Deelwerking Kruidtuin, florence.malherbe@cgg-brussel.be of 02/478.90.90