De Pont

Samenwerken aan een antwoord op uw vraag

Aanmeldprocedure

CGG De Pont is een tweedelijnsvoorziening en werkt op verwijzing. Dat wil zeggen dat je bij ons terecht kan als je doorverwezen wordt door je huisarts of een andere professionele hulpverlener.

 

Ik zoek hulp. Kan ik mezelf aanmelden?

Bij een Kruispunt (16+)

Ben je 16 jaar of ouder, dan kan je je aanmelden via de Kruispunten. Het kruispunt is een samenwerking tussen o.a. CAW, CGG en UPC en biedt eerste hulp bij psychische problemen. 

16+ en domicilie in Mechelen of Sint-Katelijne-Waver (+deelgemeenten)

Neem contact op met het Kruispunt Mechelen-Katelijne via 015 570 750 (dinsdag 13-16u en vrijdag 9-12u).

16+ en domicilie in Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen of Ranst (+deelgemeenten)

Neem contact op met het Kruispunt Pallieterland via 015 570 750 (maandag 9-12u30 en woensdag 9-12u).

Andere leeftijden of domicilie-adressen

Lees hieronder verder.

 

Bij het CGG

Als CGG bieden we gespecialiseerde zorg voor ernstige psychische problemen die een impact hebben op verschillende vlakken in het leven (werk, vrije tijd, sociale contacten…). We moeten onze zorg zo veel mogelijk vrijhouden voor deze doelgroep. Dat kan het best als een andere hulpverlener samen met jou inschat of het CGG de juiste keuze is.

Doorverwijzing nodig

Aanmeldingen bij het CGG moeten aan twee voorwaarden voldoen: 

  • na doorverwijzing van een professionele hulpverlener
  • als je gedomicilieerd bent in een van deze gemeenten

Voor een doorverwijzing raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts, het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW/JAC), het CLB of een andere hulpverlenende instantie.

Uitzondering

Worstel je met zelfmoordgedachten of ben je eerder in behandeling geweest bij het CGG voor hetzelfde probleem, dan kan je jezelf wel aanmelden tijdens de kantooruren op weekdagen:

  • Mechelen 015 42 08 32
  • Lier 03 480 18 01
  • Boom 03 844 05 43 

Ook dan nemen we graag contact op met een betrokken hulpverlener om samen in te staan voor jouw zorg.

Hoe kan ik als verwijzer iemand aanmelden?

Baby-peuterteam (tijdens de zwangerschap - 3 jaar)

Aanmelden via 015/42 08 32 tijdens de kantooruren. Info over de werking vind je hier.

 

Kinderen- en jongerenteam (3-18 jaar)

Je huisarts of een andere hulpverlener meldt je aan via het online aanmeldingsformulier. Info over de werking vind je hier.

Wij gaan ervan uit dat de aanmelding met het kind of de jongere en zijn/haar ouders besproken wordt, dat er een betrokkenheid én therapiemotivatie is en dat er toestemming is voor de aanmelding en voor het doorgeven van de persoonlijke gegevens in bovenstaand formulier.

 

Volwassenenteam (18-60 jaar)

Aanmelding verloopt via de Kruispunten. Het kruispunt is een samenwerking tussen o.a. CAW, CGG en UPC en biedt eerste hulp bij psychische problemen. Samen met jou bekijkt het kruispunt welke hulp aangewezen is. Dat kan een verwijzing voor behandeling in het CGG zijn. 

16+ en inwoner van Mechelen of Sint-Katelijne-Waver (+deelgemeenten)

Neem contact op met het Kruispunt Mechelen-Katelijne op 015 570 750 (dinsdag 13-16u en vrijdag 9-12u) of via mechelen-katelijne@kruispunten.be

16+ en inwoner van Berlaar, Duffel, Lier, Nijlen of Ranst (+deelgemeenten)

Neem contact op met het Kruispunt Pallieterland op 015 570 750 (maandag 9-12u30 en woensdag 9-12u) of via pallieterland@kruispunten.be

Inwoner van een andere regio

Je huisarts of een andere hulpverlener meldt je aan via het online aanmeldingsformulier. Info over de werking vind je hier.

We gaan ervan uit dat er toestemming is voor de aanmelding en voor het doorgeven van de persoonlijke gegevens. Daarnaast is betrokkenheid en therapiemotivatie van belang.

Specifiek voor mensen in opname

Ben je in opname in een psychiatrisch ziekenhuis of een PAAZ-afdeling of word je begeleid door een mobiel team? Laat je hulpverlener dan het online aanmeldingsformulier invullen.

 

Ouderenteam (60+)

Aanmelding via ouderenteam@cggdepont.be. Info over de werking vind je hier.

 

Forensisch team (18+)

Aanmelden via forensischteam@cggdepont.be. Info over de werking vind je hier.

 

Ons groepsaanbod

Ons groepsaanbod staat open voor aanmelding. Info over het groepsaanbod vind je hier.

 

Ons online aanbod

Samen met CGG Kempen en Integra bieden we een uitgebreid online zorgaanbod aan. Meer info vind je hier.

Wat gebeurt er na aanmelding?
  1. Een onthaalmedewerker neemt contact met je op en legt een afspraak vast voor een telefonische screening.
     
  2. Voor de telefonische screening belt een hulpverlener je op om je hulpvraag goed te begrijpen. Als tijdens dit gesprek blijkt dat ons aanbod niet aansluit bij je hulpvraag, gaat de hulpverlener op zoek naar een gepaste doorverwijzing.
     
  3. De hulpverlener nodigt je vervolgens uit voor een oriëntatiegesprek. Dat is een verkennend gesprek waarin uitgebreid besproken wordt wat je noden en verwachtingen zijn. In dit gesprek kan je dus uitvoerig je verhaal doen: wat gaat goed, en wat gaat minder goed, in de verschillende levensdomeinen. Zo'n eerste gesprek is altijd gratis.
     
  4. Na de gesprekken overlegt de hulpverlener met het multidisciplinaire team. Zij bespreken samen welk zorgprogramma aangewezen is, rekening houdend met alle informatie. Dit advies wordt daarna met jou besproken. Als wij jou als CGG niet kunnen verderhelpen, zoeken we mee naar geschikte hulp.

Wij proberen je zo snel mogelijk de juiste zorg te bieden. Door de grote vraag, hou je best rekening met een mogelijke wachttijd.

Heb je dringend hulp nodig?

Heb je dringend hulp nodig hebt, neem dan contact op met je huisarts of huisartsenwachtpostTele-Onthaal, de Zelfmoordlijn, Awel, of deze hulplijnen voor jongeren.

Ben je een hulpverlener en wil je een cliënt bespreken voor advies (zonder aanmelding)?

Met vragen voor advies en coaching kan je elke werkdag bij ons terecht tussen 9-12u op het nummer 015/28 74 74.