Zorg voor verschillende groepen
Wij verlenen jaarlijks hulp aan duizenden mensen. Verschillende zorgteams bieden in het CGG ZOV hulp aan een brede waaier van doelgroepen.
Wie kan er bij ons terecht?
De teams kinderen en jongeren van het CGG Zuid-Oost-Vlaanderen zijn er voor (gezinnen van) kinderen en jongeren van 0 tem 17 jaar die te maken hebben met ernstige psychische problemen of stoornissen.
We zijn een tweedelijnsvoorziening, wat betekent dat we starten met begeleiden en behandelen wanneer blijkt dat hulp uit de omgeving of eerstelijnszorg onvoldoende is. De teams kinderen en jongeren van het CGG werken dan ook op verwijzing. Dit betekent dat cliënten op aanraden van andere hulpverleners bij ons worden aangemeld.
Wat doen we hier?
We praten met jou en je ouders over de reden waarom jullie naar ons toe komen. We hebben het over zorgen en moeilijkheden, maar ook over wat goed gaat en waar jullie sterk in zijn. Zo’n gesprek duurt ongeveer een uur. Dat kan wekelijks, of om de 14 dagen, of nog anders. Dat bepalen we samen.
We werken graag samen met je ouders, en eventueel met andere mensen die belangrijk zijn voor jou. Zij kunnen ons helpen om jou beter te kunnen helpen. We zullen hen, als dat kan, ook regelmatig uitnodigen voor een gesprek. Dat kan met hen apart, of met jou erbij, of zelfs met het hele gezin. Ook dit kiezen we samen.
We nemen de tijd die jij nodig hebt om je hier op je gemak te voelen en over jezelf te kunnen vertellen. Wat je bij ons zegt of toont wordt niet zomaar aan anderen doorverteld, ook niet aan je ouders. Is het toch nodig dat anderen iets weten, dan bekijken we samen met jou hoe we dit kunnen doen.
Als je nog van andere mensen hulp krijgt, bijvoorbeeld in het CLB of van je huisdokter, kunnen wij met hen overleggen hoe wij jou samen het best kunnen helpen. Dit gebeurt natuurlijk enkel met toestemming van jou en je ouders.
Daarnaast bieden we ook een aantal groepstraining aan, waaronder een weerbaarheidstraining voor kinderen en sociale competentietraining voor jongeren die het moeilijk hebben in sociale omgang.
Wie kan er bij ons terecht?
De (jong)volwassenen- en ouderenteams van het CGG Zuid-Oost-Vlaanderen zijn er voor mensen vanaf 18 jaar (en hun omgeving) die te maken hebben met ernstige psychische problemen of stoornissen.
Wanneer de psychosociale of psychiatrische problemen (angst- en stemmingsstoornissen, levensfase- en relatieproblemen, dwanghandelingen, problemen met het verwerken van verlies of een traumatische gebeurtenis, seksuele problemen en verslavingsproblemen, …) je dagelijkse leven of het leven van je directe omgeving belasten, kan het zinvol zijn om hulp te zoeken bij deskundigen die samen met jou en je omgeving kunnen meedenken.
Wij zijn een tweedelijnsvoorziening, wat betekent dat we mensen met ernstige psychische problemen én hun omgeving behandelen wanneer hulp uit de omgeving en eerstelijnszorg (huisarts, diensten maatschappelijk werk,…) onvoldoende zijn.
Naast het individuele therapeutische aanbod bieden wij ook:
- Behandeling voor personen met een alcoholverslaving woonachtig te Geraardsbergen
- Buddywerking : www.buddywerking.be
- Sociale vaardigheidstraining voor volwassenen
- Gespreksgroep nabestaanden na zelfdoding
- Zorgbegeleiding binnen activeringstrajecten
Onze andere teams
-
Zoek je hulp rond je verslaving?
-
Word je verwezen door politie of justitie
-
Cliënten jonger dan 18 jaar kunnen terecht bij onze teams voor kinderen en jongeren.
Welke cliënten kunnen niet terecht bij onze volwassenenafdeling?
- Cliënten die alleen een psychiatrisch consult nodig hebben. Een psychiatrisch consult kan enkel indien er reeds een therapeutisch traject lopende is.
- Nieuwe cliënten die in een crisissituatie worden aangemeld, moeten wij omwille van de beperkte intensiteit van ons hulpaanbod naar andere instanties verwijzen.
Wie kan er bij ons terecht?
Ons forensisch team biedt behandeling aan volwassenen in het kader van een gerechtelijke maatregel. Gezien de expertise over de ruime problematiek betreffende (interpersoonlijk) grensoverschrijdend gedrag (o.a. (partner)geweld, agressie, stalking) kunnen personen ook vrijwillig bij ons terecht. Ook mensen die een gok- of gameverslaving hebben kunnen wij verder helpen.
Het forensisch team is actief in Oudenaarde, Geraardsbergen en Zottegem. Vermeld bij aanmelding - indien relevant - onder welke gerechtelijke maatregel je staat en welke justitieassistent je naar ons verwijst. Je krijgt een afspraak voor een eerste gesprek, waarna het team beslist welke begeleiding het best aansluit op je vraag.
Bij het Team Drugpreventie en -begeleiding kan je, naast preventie, terecht voor vroeginterventie en kortdurende begeleiding rond de thema’s alcohol, andere drugs, gamen en gokken.
Bekijk gerust de presentatie van onze werking voor meer informatie (klik hier).
Wie kan er bij ons terecht?
Jongeren die alcohol of andere drugs gebruiken, gamen en gokken en hun nabije omgeving
Vroeginterventie en kortdurende begeleiding
Voor wie?
Jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar die experimenteel of regelmatig alcohol en andere drugs gebruiken, gamen en gokken.
Daarnaast kan de nabije omgeving van de gebruikende jongere bij ons terecht voor een adviesgesprek.
In de zomervakantie wordt er een rebootkamp georganiseerd voor een kleine groep van risicovolle gamers tussen 13 en 16 jaar.
Wat?
Vroeginterventie is een traject van 5 gesprekken rond de verslavingsthema’s. Dit traject is bedoeld voor jongeren die zelf geen hulpvraag hebben, maar waarbij de omgeving (bv. ouders, familie, leerlingenbegeleiding van de school, opvoeder uit de voorziening, politie, …) zich zorgen maakt over het gebruik, game- of gokgedrag van de jongere.
Bij kortdurende begeleiding heeft de jongere een eigen hulpvraag en is het aantal gesprekken flexibel (gemiddeld 5 à 10 gesprekken), afhankelijk van de nood. Er wordt samen met de jongere gewerkt rond zijn/haar veranderwens.
Kostprijs?
Gratis, mede dankzij de steun van de 20 aangesloten steden en gemeenten.
Contactgegevens
Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen
- Gavere en Ronse: sophie.destaercke@zov.be – 0499 57 84 92
- Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Maarkedal, Oudenaarde en Wortegem-Petegem: Davinda.Goetry@zov.be – 0499 57 84 95 en Sophie.DeStaercke@zov.be – 0499 57 84 92
Gesprekken kunnen doorgaan op volgende locaties:
- Sociaal Huis - Markt 1, 9890 Gavere
- CGG ZOV - vestiging Oudenaarde – Sint-Jozefsplein 2A, 9700 Oudenaarde
- Oude Vesten 16, 9600 Ronse
Eerstelijnszone Panacea
- Brakel en Lierde: Elsie.VandenHaezevelde@zov.be – 0499 57 84 90
- Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem: Marijke.VanAudenhove@zov.be – 0499 57 84 97
Gesprekken kunnen doorgaan op volgende locaties:
- Marktplein 1, 9660 Brakel
- Huis van het Kind – Kloosterstraat 42, 9550 Herzele
- Sociaal Huis – Deinsbekestraat 23, 9620 Zottegem
- CGG ZOV - vestiging Zottegem – Zuster Angelalaan 1, 9620 Zottegem
Eerstelijnszone Dender-Zuid
- Geraardsbergen: emma.vergauwen@zov.be – 0498 17 77 12
- Ninove: Goedroen.Lammens@zov.be – 0499 57 84 91
Gesprekken kunnen doorgaan op volgende locaties:
- Sociaal Huis – Kattestraat 27, 9500 Geraardsbergen
- Jeugdcentrum De Kuip – Parklaan 1, 9400 Ninove
Eerstelijnszone Aalst
- Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Liedekerke: Sarah.Buys@zov.be – 0499 57 84 96 en Margot.Vandenhende@zov.be – 0472 13 44 09
Gesprekken kunnen doorgaan op volgende locaties:
- ‘t Kasteeltje – Stationsstraat 7, 9470 Denderleeuw
- Sociaal Huis – Oudenaardsesteenweg 458, 9420 Erpe-Mere
- Sociaal Huis – Donkerstraat 30, 9450 Haaltert
- Burgerhuis - Administratief Centrum 2, 9340 Lede
- Sociaal Huis – Opperstraat 33, 1770 Liedekerke
Wie kan er bij ons terecht?
Alle professionelen die in contact komen met Oost-Vlaamse gezinnen met kinderen en jongeren van -9 maanden tot en met 23 jaar kunnen aanmelden wanneer er zorgen of vragen opduiken.
Wat doet het programma?
Het programma Connect richt zich op vroegdetectie en vroeginterventie van psychische problemen bij kinderen en jongeren van -9 maanden tot en met 23 jaar in hun (gezins-)context.
Connect biedt kortdurende ondersteuning via professionelen (hulp- en zorgverleners, school, kinderopvang, huisarts, thuisbegeleiding, ocmw-assistent, …) die in contact komen met gezinnen en jongeren waar bezorgdheden zijn. Deze bezorgdheden kunnen gaan over kindfactoren (bv. ontwikkeling, psychopathologie) maar ook over onderlinge relaties (bv. hechting, opvoeding) of het contact met ouders.
Wanneer een professional geconfronteerd wordt met zo een bezorgdheid kan Connect hierin ondersteuning bieden. Dit kan via telefonisch consult en/of mobiele interventies in de context, bijvoorbeeld aan huis, op school, op de dienst van de aanmelder, … De mobiele interventies vinden bij voorkeur plaats samen met de aanmelder. Er kunnen tot vijf interventies georganiseerd worden.
Het Connect team neemt zelf geen zorgtraject op, maar richt zich op het ondersteunen van de aanmelder en de aangemelde door gerichte vraagverheldering en detectie, coaching, versterking van de context, consult en advies en kortdurende interventies of de organisatie ervan. Concreet kan het Connect team een externe partner zijn die mee inschat wat er gaande is en welke noden zich aandienen. Er wordt samen nagedacht hoe men zelf terug aan de slag kan en welke mogelijkheden er zijn voor gepaste doorverwijzing en/of het inschakelen van partners.
Het programma Connect maakt deel uit van de cluster vroege hulp van net Netwerk GG Kinderen & Jongeren RADAR en vervangt sinds 1 juni 2024 de vroegere werkingen voor infants (Connect 0-4) en voor psychosegevoeligheid en middelengebruik (Connect 14-25).
- Wat blijft? Je kan nog steeds aanmelden voor deze doelgroepen en problematieken via het formulier op www.radar.be/connect/
- Wat verandert? Enkel intermediairen kunnen aanmelden, de vroegdetectie mikt op maximaal vijf interventies, en dit aanbod geldt van 0 tot en met 23 jaar, dus ook voor de lagereschoolleeftijd.
Connect is gratis.
Het Coverteam richt zich naar personen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Het wil hiernaast ook een meldpunt zijn voor alle organisaties en familieleden die betrokken zijn in het hulpverleningsproces van een jongere (16+) of volwassene met een verstandelijke beperking met psychische problemen.
Aanbod
- Individuele therapie voor personen met een lichte tot matige verstandelijke beperking.
- Coaching, ondersteuning en advies van collega CGG’s die werken met de doelgroep.
- Consulentenwerking: advies, beeldvorming en ondersteuning aan de omgeving van personen met een verstandelijke beperking die vastgelopen zijn in het ondersteuningsproces.
- Collectief Overleg Gedeelde Zorg: het coverteam maakt in Oost-Vlaanderen deel uit van een provinciaal samenwerkingsverband waar GGZ- en VAPH-partners voor deze doelgroep samen rond de tafel zitten. Indien we te maken hebben met heel complexe zorgvragen, kunnen we die ter bespreking voorleggen op het “collectief Overleg Gedeelde Zorg” dat elk kwartaal doorgaat. Indien u zich in een vastgelopen traject bevindt waarbij een bespreking met verschillende partners wenselijk is, kan u ons steeds contacteren.
- Advieslijn dubbeldiagnose: een laagdrempelig, intersectoraal initiatief van het Coverteam, Centrum voor Gedragsstoornissen bij AUtisme en Zware Zorgbehoevendheid (GAUZZ) en Outreach De Steiger.
- Case-management binnen intensieve bemiddeling. Indien een persoon met een beperking, ondanks pogingen via hoogdrempelige bijstand door een bijstandsorganisatie, er niet in slaagt een passend zorgaanbod te vinden, en dit omwille van de complexiteit van de psychische problematiek, kan het Coverteam case-management aanbieden.
Voor wie?
- zwangere/aanstaande ouders of ouders met kinderen tot de leeftijd van 2 jaar
- sprake van een reeds gekende, zich ontwikkelende of postnatale kwetsbaarheid (matig tot ernstig) van de (aanstaande) ouder
- problematiek waarvoor eerstelijnsaanbod ontoereikend blijkt
- op verwijzing o.w.v. een uitgesproken én doorgesproken bezorgdheid met cliënt
- sprake van een (potentieel) moeilijke afstemming in de O-K-interactie
- er is een eigen hulpvraag en/of bereidheid tot een intensief therapeutisch traject
- woonachtig binnen GG netwerkregio Het PAKT of ADS
Exclusie:
- primaire verslavingsproblematiek
- mentale beperking (inschatting therapeutische haalbaarheid)
- acuut psychotisch toestandsbeeld en/of acute suïcidaliteit
- acute onveiligheid met betrekking tot psychische en fysieke integriteit van zowel ouder als
- kind (eerst veiligheid bewerkstelligen)
- gehuisvest buiten regio netwerk GG Het PAKT
Werking:
• Ontmoeten van ouder(s) en kind samen
• Psycho-educatie (bv rond hechting)
• Observeren van de ouder-kindrelatie en observaties over het kind delen met de ouder
• Interacties faciliteren tussen ouder en kind (o.a. via modeling)
• Aandacht voor (ontwikkelen van) (hulpverlenings)netwerk voor ouders
• Emotionele ondersteuning van de ouder(s)
• Aandacht voor de geschiedenis van de ouder(s)
• De mentaliserende mogelijkheden van ouder(s) stimuleren
• Oppassen: niet vervallen in puur pedagogische ondersteuning, hiervoor andere diensten
inschakelen
PIMH REGIO Netwerk GG HET PAKT
AANMELDING
• telefonisch door verwijzer
→ Stefanie Hugé +32 472 03 13 74
→ Irene De Hertogh +32 472 03 08 30
INTAKE
• binnen 2 weken (= streven)
• mét verwijzer
→ Bespreking op PIMH team : voorstel traject (outreachend aanbod mogelijk indien aangewezen)
Conventie psychologische functies in de eerste lijn
Vanuit het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Zuid-Oost-Vlaanderen zijn er twee psychologen voor 8u geconventioneerd en van hieruit werkzaam binnen de ELZ Regio Aalst. Vanuit de conventie werd onderscheid gemaakt tussen twee zorgvormen: eerstelijnspsychologische zorg (ELP) en gespecialiseerde psychologische zorg (GPZ). Onze geconventioneerde psychologen doen een aanbod binnen de gespecialiseerde psychologische zorg. Dit aanbod is gericht op mensen met lichte tot matige psychische klachten waarbij kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies bijdragen tot het herwinnen van algemeen psychisch welbevinden.
Eerstelijnspsycholoog voor volwassenen: Lien Van de Velde
Lien studeerde in 2012 af als klinisch psychologe en volgde nadien de permanente vorming Klinische Neuropsychologie. Ze was sinds 2012 werkzaam binnen de revalidatiesector maar vanaf 2020 maakte ze de overstap naar het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg binnen de volwassen- en ouderenwerking. Zij volgde intussen de opleiding tot erkend gedragstherapeut.
Je kan bij haar terecht voor begeleiding rond angst- en depressieve klachten, stressgerelateerde klachten, neurologische aandoeningen, trauma en rouw.
Zij biedt 8u per week individuele sessies aan binnen de conventie.
Voor meer informatie of om een afspraak te maken kan je haar bereiken via lien.vandevelde@zov.be – 0471/82.61.11.
Vrijdagvoormiddag kan je haar terugvinden in het CGG te Aalst: Keizersplein 4, 9300 Aalst.
Vrijdagnamiddag kan je haar terugvinden in het LDC De Maretak: Albrechtlaan 119a, Aalst.
Eerstelijnspsycholoog voor kinderen, jongeren en hun ouders: Isabella Huygens
Isabella Huygens is maatschappelijk werkster/klinisch psychologe. Al meer dan 25 jaar werkt ze in het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg te Aalst als psychotherapeute in het kinder- en jongerenteam.
Ze ging zich vrij vlug bijscholen in het werken met gezinnen/context en volgde tal van studiedagen en opleidingen in het contextueel en systemisch werken. In die lijn volgde ze tevens de therapeutische opleiding “relatie- en gezinstherapie”.
De laatste jaren raakte ze in de ban van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en mindfulness. Een passie die ze graag met zoveel mogelijk kinderen, jongeren en ouders wil delen.
De 8u per week conventie-werk zullen dan ook verdeeld worden tussen individuele- en groepssessies.
Voor meer informatie of om een afspraak te maken kan je haar bereiken via isabella.huygens@zov.be – 0472/24.19.97. Isabella werkt op maandag, woensdag en vrijdag in het CGG - Keizersplein 4, 9300 Aalst.
Hoeveel sessies worden vergoed?
Per periode van 12 maanden hebben:
- kinderen en adolescenten (t.e.m. 23 jaar) recht op 10 (max. 20) individuele sessies of max. 15 groepssessies
- volwassenen (vanaf 15 jaar) recht op 10 (max. 20) individuele sessies of max. 12 groepssessies.
Kostprijs?
- 0 euro voor de eerste sessie (type eerstelijnspsychologische zorg)
- 11 euro of 4 euro (indien recht op verhoogde tegemoetkoming) voor de vervolgsessies.
De proeftuin Transitieleeftijd biedt mobiele, intensieve en aanklampende hulpverlening voor jongvolwassenen in de transitieleeftijd, zijnde van 16 t.e.m. 24 jaar. Het gaat om jongeren en jongvolwassenen met complexe geestelijke gezondheidsnoden.
Dit project kadert in bijkomende investering voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Het loopt tot eind 2024 en kan na een positieve evaluatie verlengd worden.
De proeftuin maakt in RADAR deel uit van Cluster Gedeelde Ondersteuning.
Je kunt meer informatie terugvinden via de website.